Co spróbować w Tajlandii? TOP 10 potraw

gru 30, 2024 | Azja, Podróże, Tajlandia

Jeśli planujesz podróż do Tajlandii to przygotuj się na prawdziwą ucztę smaków!

Oto 10 dań, które po prostu trzeba spróbować będąc w Tajlandii.

1. Pad Thai

Klasyka tajskiej kuchni i danie, które pokochasz od pierwszego kęsa! Smażony makaron z tofu, krewetkami lub kurczakiem, podawany z chrupiącymi orzeszkami, kiełkami i limonką. To idealne połączenie słodkiego, kwaśnego i słonego.

Pad Thai, Kuchnia Tajska, Tajlandia
Tajski, Jedzenie, Pad Thai, Makaron

2. Tom Yum

Aromatyczna zupa, która zachwyca intensywnym smakiem trawy cytrynowej, limonki i ostrej chili. Podawana z krewetkami lub kurczakiem, jest doskonałą opcją na rozgrzewkę!

3. Som Tam

Pikantna sałatka z zielonej papai, orzeszków ziemnych, czosnku i ostrej chili. Idealna dla tych, którzy lubią wyraziste smaki i nie boją się trochę popłakać nad talerzem!

4. Green Curry (Gaeng Keow Wan)

Zielone curry z mlekiem kokosowym, które kusi delikatnością, a jednocześnie kopie pikantnym akcentem! Zwykle serwowane z ryżem i warzywami – prawdziwa eksplozja smaku!

co spróbować w Tajlandii

Zielone Curry, Kuchnia Tajska

5. Pad Krapow

Tajska potrawa uliczna z mielonym mięsem (najczęściej wieprzowiną lub kurczakiem) smażonym z liśćmi tajskiej bazylii, czosnkiem i papryczkami chili. Najlepiej smakuje podane z ryżem i sadzonym jajkiem na wierzchu.

6. Massaman Curry

Aromatyczne, łagodne curry inspirowane smakami Bliskiego Wschodu. Przygotowane na bazie ziemniaków, orzeszków ziemnych, mięsa (najczęściej wołowiny) i mleka kokosowego, jest delikatne, ale pełne głębokich smaków.

Curry, Jedzenie, Danie, Posiłek

7. Khao Soi

Pochodząca z północnej Tajlandii zupa z kremowym żółtym curry, mięsem (zazwyczaj kurczakiem) i chrupiącym smażonym makaronem na wierzchu. To comfort food w tajskim wydaniu – rozgrzewające i sycące!

Tajski Makaron, Khao Soi

8. Laab (Larb)

Ostra sałatka z mielonego mięsa (często wieprzowego lub z kurczaka) z dużą ilością ziół, chili i soku z limonki. Pochodzi z północno-wschodniej Tajlandii i jest wyjątkowo świeża i orzeźwiająca!

9. Panang Curry

Delikatne czerwone curry, mniej ostre od klasycznego czerwonego curry, często podawane z wołowiną i aromatyzowane liśćmi limonki kaffir. To świetna opcja, jeśli chcesz spróbować curry, ale w łagodniejszym wydaniu.

10. Mango Sticky Rice (Khao Niew Mamuang)

A na koniec coś słodkiego! Kleisty ryż z mlekiem kokosowym oraz soczystym mango to deser, który trzeba spróbować, choćby raz – gwarantuję, że zasmakuje Ci na długo.

PODSUMOWANIE

Mam nadzieję, że ten wpis przybliżył Ci kuchnię tajską i będąc w Tajlandii, z pewnością skosztujesz niektórych pyszności. A jeśli interesujesz się tym państwem to zapraszam na więcej moich artykułów na temat Tajlandii.


Najnowsze artykuły

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *