Jeśli planujesz podróż do Tajlandii to przygotuj się na prawdziwą ucztę smaków!
Oto 10 dań, które po prostu trzeba spróbować będąc w Tajlandii.
1. Pad Thai
Klasyka tajskiej kuchni i danie, które pokochasz od pierwszego kęsa! Smażony makaron z tofu, krewetkami lub kurczakiem, podawany z chrupiącymi orzeszkami, kiełkami i limonką. To idealne połączenie słodkiego, kwaśnego i słonego.
2. Tom Yum
Aromatyczna zupa, która zachwyca intensywnym smakiem trawy cytrynowej, limonki i ostrej chili. Podawana z krewetkami lub kurczakiem, jest doskonałą opcją na rozgrzewkę!
3. Som Tam
Pikantna sałatka z zielonej papai, orzeszków ziemnych, czosnku i ostrej chili. Idealna dla tych, którzy lubią wyraziste smaki i nie boją się trochę popłakać nad talerzem!
4. Green Curry (Gaeng Keow Wan)
Zielone curry z mlekiem kokosowym, które kusi delikatnością, a jednocześnie kopie pikantnym akcentem! Zwykle serwowane z ryżem i warzywami – prawdziwa eksplozja smaku!
co spróbować w Tajlandii
5. Pad Krapow
Tajska potrawa uliczna z mielonym mięsem (najczęściej wieprzowiną lub kurczakiem) smażonym z liśćmi tajskiej bazylii, czosnkiem i papryczkami chili. Najlepiej smakuje podane z ryżem i sadzonym jajkiem na wierzchu.
6. Massaman Curry
Aromatyczne, łagodne curry inspirowane smakami Bliskiego Wschodu. Przygotowane na bazie ziemniaków, orzeszków ziemnych, mięsa (najczęściej wołowiny) i mleka kokosowego, jest delikatne, ale pełne głębokich smaków.
7. Khao Soi
Pochodząca z północnej Tajlandii zupa z kremowym żółtym curry, mięsem (zazwyczaj kurczakiem) i chrupiącym smażonym makaronem na wierzchu. To comfort food w tajskim wydaniu – rozgrzewające i sycące!
8. Laab (Larb)
Ostra sałatka z mielonego mięsa (często wieprzowego lub z kurczaka) z dużą ilością ziół, chili i soku z limonki. Pochodzi z północno-wschodniej Tajlandii i jest wyjątkowo świeża i orzeźwiająca!
9. Panang Curry
Delikatne czerwone curry, mniej ostre od klasycznego czerwonego curry, często podawane z wołowiną i aromatyzowane liśćmi limonki kaffir. To świetna opcja, jeśli chcesz spróbować curry, ale w łagodniejszym wydaniu.
10. Mango Sticky Rice (Khao Niew Mamuang)
A na koniec coś słodkiego! Kleisty ryż z mlekiem kokosowym oraz soczystym mango to deser, który trzeba spróbować, choćby raz – gwarantuję, że zasmakuje Ci na długo.
PODSUMOWANIE
Mam nadzieję, że ten wpis przybliżył Ci kuchnię tajską i będąc w Tajlandii, z pewnością skosztujesz niektórych pyszności. A jeśli interesujesz się tym państwem to zapraszam na więcej moich artykułów na temat Tajlandii.
0 komentarzy