Dlaczego warto ograniczyć mięso?

sie 28, 2021 | LIFESTYLE

Dlaczego warto ograniczyć mięso?

Dzisiaj post niezwiązany z podróżami, jednak bliski mojemu sercu. Mięsa nie jem już od 3 lat, a na pytanie „dlaczego nie jesz mięsa”, odpowiadałam chyba setki razy. Muszę przyznać niestety, że odechciało mi się już tłumaczyć, czemu nie jem mięsa. Zaczęłam po prostu odpowiadać, że taka jest moja filozofia życiowa.

Starałam się wiele razy szczerze zobrazować, o co mi chodzi. Dopiero po długim czasie zrozumiałam, że połowa pytających mnie osób nawet nie chce i nie stara się mnie zrozumieć.

Nieskończoną ilość razy czułam szyderę od ludzi, a nie raz zdarzyło mi się usłyszeć, jak to nie wymyślam.

Dlaczego nie jam mięsa? Kiedy to się zaczęło?

To było dla mnie jak grom z jasnego nieba. Pewnego letniego popołudnia kolega „przerażony” powiedział, że nie je już mięsa i że powinnam zobaczyć jakiś film. Wzięłam to oczywiście na żarty, ponieważ byłam przeciętnym mięsożercą, dla którego kurczaczek z patelni, to codzienność. Mięso gościło w moim domu średnio 5 dni w tygodniu, a każda impreza wiązała się koniecznie z pochłanianiem de volailla z serem.

2 dni później włączyłam film i coś się we mnie złamało. Ten moment bardzo trudno opisać. Po prostu doznałam pewnego rodzaju oświecenia. Nigdy wcześniej  nie myślałam, żeby ograniczyć mięso, a tamtego dnia natychmiastowo podjęłam wyzwanie. Powiedziałam sobie, że ograniczę mięso i nie będę jeść tydzień, no może dwa. I tak o to ani razu nie zjadłam mięsa przez 3 lata. 

Na końcu artykułu polecę Wam filmy, które mogą Was zainspirować, aby ograniczyć, bądź rzucić mięso. Zrób challenge i obejrzyj chociaż dwa. Będę bardzo szczęśliwa z tego powodu!

Czy chcę Cię przekonać do niejedzenia mięsa?

Nie. Nigdy tego nie robiłam, nawet w początkowej fazie nie miałam bzika na tym punkcie. Moi bliscy mogą potwierdzić, że nie namawiam nikogo na siłę, aby nie jadł mięsa. Nie przeszkadza mi w żaden sposób gdy wszyscy wokół mnie przy stole jędzą zwierzątka. Zawsze powtarzam, że każdy ma swój wybór i nikt nie ma prawa go oceniać. Pamiętajcie, że to powinno działać w dwie strony.

dlaczego warto ograniczyć spożywanie mięsa

Najważniejszy argument dla ograniczenia mięsa – Twoje zdrowie!

BĘDZIESZ ZDROWSZY

Miażdżyca, otyłość to jedne z kilku schorzeń, które mogą się rozwinąć przy nadmiernej konsumpcji mięsa. Kiedyś takie informacje były mitami. Dziś mamy szeroki dostęp do wszelkiego rodzaju przeprowadzanych badań, które udowodniły setki razy, że spożycie mięsa wiąże się z tymi chorobami.

PRZYSTOPUJESZ RYZYKO NOWOTWORU

Światowa Organizacja Zdrowia zaleciła ograniczenie mięsa, szczególnie czerwonego (wołowego, wieprzowego, dziczyzny, jagnięciny, baraniny, cielęciny, koniny, koźliny) do jednej porcji w tygodniu. Już 100 g dziennie zwiększa ryzyko wystąpienia raka jelita grubego i trzustki aż o 17%. W wyniku badań ustalono, że osoby, które postanowiły  ograniczyć mięso są 3 razy mniej narażone na chorobę niż dzienni konsumenci.

MNIEJ ANTYBIOTYKÓW

Antybiotyki chronią zwierzęta, ale szkodzą konsumentom. Osłabiają naszą odporność, sprzyjają alergiom i… superbakteriom odpornym na działanie leków.

To kolejny fakt, który w ostatnich latach stał się gorącym tematem. Wiele firm, które zajmuje się hodowlą zwierząt stara się uciszać ten temat. Próbuję to zrozumieć i sprawdzać źródła informacji…jednak wiele kontroli, wykazało niejednokrotnie, że ilość antybiotyków w mięsie, które trafia na półki sklepowe, przewyższa średnio dwukrotność normy..

Dlaczego jeszcze warto ograniczyć mięso?

CZASAMI NIE WIESZ CO JESZ..

Szczególnie jeśli kupujesz mięso w markecie, a nie od sprawdzonego hodowcy. Mięso bardzo często jest skażone kałem, krwią i innymi płynami ustrojowymi, które nie są widoczne na pierwszy rzut oka. Wszystkie bakterie nie są widoczne dla naszego oka, lecz są odczuwalne dla naszych jelit. Naukowcy z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health (Stany Zjednoczone) przetestowali mięso kurcząt z supermarketów i odkryli, że 96 procent paczek kurczaków Tyson było skażonych Campylobacter, niebezpieczną bakterią, która każdego roku powoduje 2,4 miliona przypadków zatruć pokarmowych, wywołując biegunkę, skurcze, bóle brzucha. ból i gorączkę.

Ograniczając mięso Zadbasz o środowisko!

 

OSZCZĘDZISZ WODĘ

Wyprodukowanie 1 kilograma mięsa wołowego zużywa średnio 20 razy więcej wody w porównaniu do wyprodukowania kilograma warzyw i owoców! Takie postępowanie wzmaga suszę.

Do 1 kilograma wołowiny zużywa się ok. 10-15 tysięcy litrów wody, kilograma wieprzowiny ok. 5 tysięcy, a drobiu – ok. 4 tysięcy. Robi wrażenie prawda? A to tylko kilogram mięsa…

W MNIEJSZY SPOSÓB PRZYCZYNISZ SIĘ DO OCIEPLENIA GLOBALNEGO…

Produkcja mięsa wzmaga również wydzielanie gazów cieplarnianych głównie dotyczy to METANU. Ma to ogromny pływ na wzrost globalnego ocieplenia. Skala hodowli krów na świecie jest porażająco duża i nieustannie się zwiększa. Uwalniany metan jest sporym problemem dla sektora rolnictwa.

Tegoroczne lato i zeszłoroczne pożary są wystarczającym dowodem na to, że ocieplenie klimatu to nie żaden wymysł ekoświrów.

Nasza kochana MATKA NATURA…chrońmy ją!

Tragicznym skutkiem uprawy mięsa jest wycinka lasów na kolosalną skalę pod uprawę roślin na paszę, oraz dla uzyskania obszarów niezbędnych do ich hodowli. Kolejny skutkiem masowych hodowli jest  utrata cennych obszarów leśnych, które są odpowiedzialne za pochłanianie z atmosfery dwutlenku węgla. Wycinka lasów jest także niszczycielem domów dla dzikich zwierząt. Obecnie znaleźliśmy się w momencie, w którym powoli dochodzi do wyginięcia np. szympansów. Czy naprawdę to się musi dziać? 

Uważasz się za miłośnika zwierząt bo masz pieska lub kotka? Świnie są mądrzejsze niż myślisz

Chociaż większość ludzi jest mniej zaznajomiona ze świniamikurczakami, rybami i  krowami niż z psami i kotami, zwierzęta wykorzystywane do jedzenia są  tak samo inteligentne i zdolne do cierpienia, jak zwierzęta, z którymi dzielimy nasze domy.

Poznasz nowe smaki i otworzysz się na kuchnie świata

To jeden z moich ulubionych powodów, dla których pokochałam bycie wege. Zupełnie szczerze. Mam wrażenie, ze przez ostatnie 3 lata spróbowałam więcej nowych potraw, niż przez kilkanaście poprzednich lat życia. Poniżej załączam zdjęcia, niektórych z nich! Wkrótce stworzę wpis, z krótkimi, pełnowartościowymi wegetariańskimi przepisami! Mam nadzieję, że czymś sie zainspirujesz.

Dlaczego warto ograniczyć mięso?

jak ograniczyć mięso
dlaczego warto ograniczyć mięso?
czym zastąpić mięso
zdrowy szybki posiłek
ograniczenie mięsa a środowisko
wegetarianskie naleśniki

SPRÓBOWAŁBYŚ CZEGOŚ?! 

Nie musisz redukować ilości zjadanego mięsa do zera. Ograniczenie o połowę, to już ogromny krok do przodu. Spróbujesz?

Filmy, które zachęcają do ograniczenia mięsa

Cowspiracy

Dokument przedstawia wpływ hodowli przemysłowych na środowisko naturalne, jednocześnie poszukując realnych rozwiązań ratowania planety i odnalezienia odpowiedniej drogi do zrównoważonego rozwojuopis Filmweb

What The Health

Film 'What the Health’ w znakomity sposób pokazuje, że zamiast zajadać co popadnie, warto zastanowić się nad tym co spożywamy. W filmie mamy wywiady z wybitnymi lekarzami, ekspertami w dziedzinie żywienia, którzy opublikowali setki badań na temat wpływu diety roślinnej na zdrowie. Filmweb

Świński interes 

Fascynujący brytyjski dokument Pig Business („Świński interes”) ukazuje globalny wymiar dramatycznych efektów przemysłowej hodowli zwierząt i śledzi wpływ międzynarodowych korporacji na polskie rolnictwo: deficyt demokracji, tysiące świń bez dostępu do światła dziennego, poPGRowski krajobraz biedy wzbogaconej o zapach z wielkich jezior toksycznego gnoju. – autor Filmweb

Mieszkańcy Ziemii

Film dokumentalny stworzony, by uświadomić przeciętnego człowieka, w jaki sposób współczesna cywilizacja wykorzystuje zwierzęta do własnych celów. Autor stawia teorię o 'gatunkowizmie’ (dominacji człowieka i dyskryminacji innych gatunków) i ukazuje niehumanitarne, często wyjątkowo okrutne traktowanie i wykorzystywanie zwierząt, które wynika przede wszystkim z chęci zysku. Obraz podzielony jest na kilka części, które ukazują wykorzystywanie mieszkańców Ziemi (zwierzęta domowe; hodowle mięsne i mleczne; produkcja skórzanej odzieży, butów, futer; badania laboratoryjne; cyrki, wędkarstwo, polowania). Zródło – FIlmweb

THE GAME CHANGERS

Szkoleniowiec sił specjalnych z pomocą sportowców i naukowców bierze pod lupę wartości odżywcze mięsa i roślin. Filmweb

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0
    0
    Twój koszyk jest pustyWróć do sklepu