Smaki Sri Lanki: przewodnik kulinarny

sty 2, 2024 | AZJA, PODRÓŻ, PODRÓŻE, Sri Lanka

Dziś zabieram was w kulinarną podróż po niezwykłej Sri Lance. To magiczne miejsce nie tylko oczarowało mnie malowniczymi krajobrazami czy pomocnymi ludźmi, lecz także urzekło mnie kulinarnie. Jest to mój pierwsz wpis po powrocie ze Sri Lanki, więc nie bez powodu ten temat jest pierwszy! Sri Lanka na talerzu to nie tylko posiłki, to podróż w głąb kultury, tradycji i niepowtarzalnego smaku tej wyspy. Mam tylko nadzieję, że czytając ten artykuł, nie jesteście głodni.

Przed wyjazdem nie za wiele wiedziałam na temat kulinarny Sri Lanki. Czułam jednak, że będzie to kuchnia, bliska moim gustom i ani trochę się nie myliłam. Poniżej przedstawiam Wam, jak kulinarnie zapamiętałam Sri Lankę.

Kokosowy raj

Zacznę od czegoś, co może was nie zaskoczyć — kokos! Cejlon słynie z intensywnego wykorzystania tego owocu w kuchni. Od tradycyjnego curry, robionego na mleku kokosowym, po świeże kawałki, czy wiórki, które Lankijczycy często dodają do potraw. Również nie możemy zapomnieć o samej wodzie z kokosa, która nie tylko dobrze nawadnia, lecz ma niesamowite właściwości zdrowotne.

Kuchnia Sri Lanki: curry, curry i jeszcze raz curry

Bez wątpienia curry to król lankijskich dań, ale nie myślcie czasem, o jednym rodzaju curry! Tutaj każdy region ma swoje unikalne wersje — od pikantnych do słodkich, do ryb, mięsa, czy warzyw. Najbardziej popularne danie, które jest tanie i często spożywane przez Lankijczyków to Dal Curry, czyli soczewica w sosie curry.

Hoppers — unikatowe lankijskie naleśniki

Hopper to lokalny hit śniadaniowy, rodzaj cienkich naleśników o bardzo ciekawym kształcie. Jedzone na słodko, jak i na wytrawnie. Do przygotowania Hopper Lankijczycy używają mąki ryżowej oraz mleka kokosowego. Oznacza to, że śniadanie jest bardzo przyjazne dla osób, które stosują dietę wegańską.

Owoce morza dla każdego

Mimo że nie jem, to nie mogę nie wspomnieć o świeżych owocach morza! Na Sri Lance owoce morza są podawane na wszystkie możliwe sposoby. Dodatkowo są bardzo przystępne cenowo w porównaniu do krajów europejskich. Danie z dobrej jakości krewetkami możemy kupić już od 25 zł.

Sri Lanka — herbaciany zawrót głowy

Sri Lanka słynie z herbaty, a wizyta na plantacji herbaty to nie tylko degustacja, ale również podróż przez tajniki produkcji. To jeden z niewielu krajów na świecie, gdzie herbata jest jeszcze zbierana ręcznie. Dzięki temu mamy możliwość skosztowania najlepszych herbat na świecie.

Lokalny street food

Muszę przyznać, że lankijski street food zdecydowanie odbiega od wietnamskiego, tajskiego, czy meksykańskiego, ale są potrawy, na które warto zwrócić szczególną uwagę jak kottu. Kottu Roti to popularne danie w lankijskiej kuchni, które składa się z podsmażanych kawałków roti (cienkich placków chlebowych) siekanych na specjalnej płycie w towarzystwie aromatycznych przypraw i różnych dodatków. Charakterystycznym elementem przygotowania Kottu Roti jest rytmiczne siekanie składników przy użyciu dwóch dużych noży na metalowej płycie. Danie to jest powszechne w ulicznych straganach i restauracjach na całym obszarze Sri Lanki.

Jakie owoce są na Sri Lance?

Sri Lanka to prawdziwy raj dla miłośników świeżych i egzotycznych smaków. Mango, ananasy, banany, papaje, mangostany, rambutany — to tylko kilka z licznych owoców, które rosną na tej tropikalnej wyspie. Każdy z nich ma swój unikalny smak, a ich świeżość i intensywność aromatu są nie do porównania z tymi samymi owocami dostępnymi w Polsce.

Kuchnia Sri Lanki – unikatowa atrakcja kulinarna

Najlepsze doświadczenie kulinarne jakie miałam, było oczywiście w lankijskim domu. Kurs gotowania domowego jedzenia to niezapomniana atrakcja, którą szczerze Wam polecam! Pierwszy raz z takiej atrakcji skorzystałam będąc w Maroku. W tym miejscu polecam wpis: Życie w Maroko – wizyta w lokalnym domu.

Na obiad/kolację/kurs gotowania możesz zapisać się przez dwie znane platformy: AIRBNB lub TripAdvisor. Ja osobiście byłam u Thenuki – TUTAJ bezpośredni link do atrakcji. Polecam serdecznie osobom, które chcą poznać bezpośrednio mieszkańca Sri Lanki.

Co warto wiedzieć przed wyjazdem?

Lankijskie pojęcie czystości lekko odbiega od tego, które znamy w Polsce. Ja przed wyjazdem nie szczepiłam się na nic szczególnego. Zęby myłam wodą butelkowaną, chociaż podobno nie ma takiej potrzeby. Cały wyjazd miałam przy sobie żel antybakteryjnym i zawsze dezynfekowałam ręce przed każdym posiłkiem. Stołowałam się w bardzo lokalnych restauracjach i nie doświadczyłam żadnego roztroju żołądka.

Jakie przyprawy warto przywieźć ze Sri Lanki?

Ze Sri Lanki warto przywieźć takie przyprawy jak: cynamon, kardamon, kurkumę, wanilię, liście curry. Ja wszystkie przywiozłam w dużej ilości!



0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0
    0
    Twój koszyk jest pustyWróć do sklepu